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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  29/03/2021
Actualizado :  29/03/2021
Tipo de producción científica :  Artículos Indexados
Autor :  DE MARCO, R.; ZOPPOLO, R.; HERTER, F. G.; MARTINS, C. R.; MELLO-FARIAS, P. C.; UBERTI, A.
Afiliación :  RUDINEI DE MARCO, Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Fruticultura de Clima Temperado, Universidade Federal de Pelotas, RS, Brazil; ROBERTO JOSE ZOPPOLO GOLDSCHMIDT, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FLÁVIO G. HERTER, Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Fruticultura de Clima Temperado, Universidade Federal de Pelotas, RS, Brazil; CARLOS R. MARTINS, EMBRAPA Centro de Pesquisas Agropecuárias de Clima Temperado, Estação experimental Cascata, Pelotas, RS, Brazil; PAULO C. MELLO-FARIAS, Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Fruticultura de Clima Temperado, Universidade Federal de Pelotas, RS, Brazil; ALISON UBERTI, Departamento de Agronomia, Universidade Federal da Fronteira do Sul, Chapecó, SC, Brazil.
Título :  The irrigation effect on nuts' growth and yield of Carya illinoinensis.
Complemento del título :  Crop Science.
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Anais da Academia Brasileira de Ciências, 2021, volume 3, no.1, OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.1590/0001-3765202120181351
ISSN :  0001-3765; eISSN: 1678-2690.
DOI :  10.1590/0001-3765202120181351
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Manuscript received on January 3, 2019; Accepted for publication on December 3, 2019. Correspondence author: Rudinei De Marco - E-mail: rudineidemarco@hotmail.com
Contenido :  ABSTRACT. Pecan trees require adequate soil moisture conditions to produce nuts with good yield and quality. Irrigation should be an important considered practice in orchards management plan, mainly in regions with water deficit periods. The objective of this research was to evaluate irrigation on pecan nuts growth and yield. This study was conducted in Uruguay, during the fast development phase until the pecan nuts harvest. Three irrigation treatments were used: 0 L (control), 70 L and 140 L plant-1 of water every two days, applied via drip irrigation in seven-year-old pecan trees of the cultivar Success. The number of nuts per cluster and nuts? diameter and length were evaluated during nut growth. After harvesting, peeled nuts? width and length were measured, and after peeling, the kernel length, width, height and filling and the kernel and peel percentage were evaluated. According to the results, it was possible to identify that periods of water deficit during pecan nuts development affected the kernel filling stageand size. Irrigation in pecan plants provides greater dimensions and nuts mass. With the use of 140 L plant-1, there was an increase in the nut mass of more than 100% in relation to the nuts from plants without irrigation.
Palabras claves :  Kernel filling stage; Pecan nut; Pecan tree; Water deficit.
Thesagro :  NOGAL; NUEZ; PECAN.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  https://www.scielo.br/pdf/aabc/v93n1/0001-3765-aabc-93-01-e20181351.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102554 - 1PXIAP - DDPP/AABC/2021

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  02/01/2017
Actualizado :  25/01/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  B - 2
Autor :  SILVEIRA, A.C.; FALAGÁN, N.; AGUAYO, E.; VILARO, F.; ESCALONA, H.
Afiliación :  ANA CECILIA SILVEIRA, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía; Centro de Estudio Postcosecha (CEPOC), Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Chile; NATALIA FALAGÁN, Departamento de Ingeniería de Alimentos y del Equipamiento Agrícola, Universidad Politécnica de Cartagena, España; ENCARNA AGUAYO, Departamento de Ingeniería de Alimentos y del Equipamiento Agrícola, Universidad Politécnica de Cartagena, España; FRANCISCO LUIS VILARO PAREJA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HUGO ESCALONA, Centro de Estudio Postcosecha (CEPOC), Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Chile.
Título :  Compositional changes on colored and light-yellow-fleshed potatoes subjected to two cooking processes. [Cambios en la composición de papas de pulpa coloreada y amarilla sujetas a dos procesos de cocción.]
Fecha de publicación :  2017
Fuente / Imprenta :  CYTA - Journal of Food, 2017, v.15 (2): 241-2488. OPEN ACCESS.
DOI :  10.1080/19476337.2016.1243155
Idioma :  Inglés
Notas :  Article Information: Received 20 Jun 2016; Accepted 20 Sep 2016; Published online: 08 Dec 2016
Contenido :  ABSTRACT. Five potatoes varieties both raw and microwave (800 W, 8 min) and fried (180°C, 5 min) were evaluated. Colored-fleshed potatoes showed between 2- and 2.5-fold higher total polyphenols (TP, 2880.5?3241.6 mg GAE/kg DW) than the light-yellow. Chlorogenic acid was predominant. However, related to the others identified phenols, microwave and fried presented different phenolic profile. Vitamin C and total antioxidant capacity were also higher on colored ones with values in the range of 260.7?511.6 mg AA/kg DW and 344.1?527.8 mg GAE/kg DW respectively. Microwave and frying reduced TPs and vitamin C. Conversely, microwave increased total antioxidant capacity in 1?2-fold while frying reduced more than half compared to raw potatoes. Microwave and fried-colored potatoes represent an interesting alternative compared to light-yellow potatoes due to its contribution of phytochemicals to the consumer?s diet. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--. RESUMEN. Se evaluaron cinco variedades de papa tanto crudas como cocidas en microondas (800 W, 8 min) y fritas (180°C, 5 min). Las de pulpa coloreada presentaron entre 2 y 2,5 veces más polifenoles totales (2880,5 a 3241,6 mg EAG/kg PS), que la de pulpa amarilla. El ácido clorogénico se encontró en mayor proporción. Con relación a los restantes fenoles identificados, las hervidas y fritas presentaron un perfil diferente. La vitamina C y capacidad antioxidante total también fueron superiores en las de pulpa coloreada, con valores ... Presentar Todo
Palabras claves :  ANTIOXIDANT CAPACITY; DRY MATTER; FRIED POTATO; MICROWAVE POTATO; PAPA FRITA; PAPA HERVIDA AL MICROONDAS; POLYPHENOLS; VITAMIN C.
Thesagro :  CAPACIDAD ANTIOXIDANTE; PAPA; POLIFENOLES; VITAMINA C.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/12336/1/Compositional-changes-on-colored-and-light-yellow-fleshed-potatoes-subjected-to-two-cooking-processes.pdf
http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/19476337.2016.1243155
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101292 - 1PXIAP - DDPP/CYTA Jr. of Food/2017
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